Connect with us

Чайды туура жол менен жасоо боюнча 4 эксперттик кеңеш

Блог , Кыска кабар | 13 Мар 2021 | 1453 | 0

Кайл Стюарт — дүйнөдөгү атайын сертификатка ээ 175 чай тандоо боюнча кесипкөй даамчы жана кеңешчилердин бири. Анын айтымында, суусундуктун пайдасы ичилген чөйчөктөрдүн санынан эмес, аны даяроо ыкмасынан көз каранды. Макалада таанымал адистер бардык пайдалуу касиеттерин сактап, суусундукту кемчиликсиз даярдоонун сырлары менен бөлүшөт. Дүйнө жүзү боюнча адамдар күн сайын эки миллиард чыныдан ашык чай ичет. Эгер сиз алардын катарына кирсеңиз, анда суусундукту кантип эң сонун жасаса болорун билип алыңыз.

Чай — дүйнөдөгү эң байыркы жана эң популярдуу суусундуктардын бири. Биздин планетанын жашоочулары тагыраагы, 7,8 миллиарддан ашуун адам күн сайын 2,16 миллиарддан ашык пиала чай ичишет.

Бириккен Улуттар Уюмунун Азык-түлүк жана айыл чарба уюмунун баяндамасында, сезгенүүгө каршы жана антиоксидант касиеттери жөнүндө маалымдуулуктун жогорулашынан, арыктоо үчүн натыйжалуулугунан улам жаштар арасында чайды көп керектөө белгиленген.

Массачусетс штатындагы Тафтс университетинин профессору, доктор Джеффри Блумберг мындай деп кеңеш берет: «Эгерде сиз күнүнө бир стакан чай ичип жатсаңыз, анда аны эки эсе көбөйтүп алыңыз».

Ошол эле учурда,Кайл Стюарт:  «Суусундуктун пайдасы чөйчөктөрдүн санынан эмес, анын даярдалышынан көз-каранды», — деп ырастайт. Стюарт бизге мыкты суусундуктарды жасоого бир нече кеңеш берет.

Мунун сыры температурада

Күн сайын чай ичип, туура чайнекти колдонгон күндө дагы, аны туура эмес демдеген болушуңуз мүмкүн. Чай демдөө өнөрү жөнүндө сөз болгондо, ар дайым чайдын түрлөрү бар экендигин унутпаңыз. Алардын ар биринин өзүнчө демдөө ыкмасы, узактыгы жана суунун температурасы бар. Анткени чай жалбырактарынын айрым түрлөрү башкаларга караганда жумшак жана даамы күчтүү. «Мисалы, көпкө чейин демдегенде кээ бир чайлардын даамы өтө эле ачуу болот», — деп түшүндүрөт Кайл Стюарт.

Чай тандоо боюнча кесипкөй даамчы жана кеңешчи Нева Кохран билдиргендей, белгилүү бир учурда чайдын пайдасы максималдуу чекке жетет, андан кийин азаят.

Ошондуктан, Стюарт дагы, Кохран дагы чайды сүзгү менен демдеп, суунун температурасын текшерүү үчүн ашканадагы термометрди колдонууну сунушташат.

Доктор Стюарт Фармонд жана башка эксперттер кемчиликсиз, бай даамдуу суусундукту жасоодо бир катар эрежелерди эске алуу керектигин сунушташат.

Даамдуу жана жыпар жыттуу чай жасоо үчүн:

1. Идиш тандоо

Ашкана шаймандарын жана идиштерди тандоодо өзүңүздүн табитиңизге мани бериңиз. Сүйүктүү идиш-аяк кемчиликсиз чай даярдоонун эң маанилүү компоненттеринин бири. Адам чай ичкен идишин жактырганда, суусундук даамдуу болот. Кагаз идиштер суюктукту сиңирип, даамын өзгөртүп коёт.

2. Суунун сапаты

Чайнекте калган эски, мурда кайнатылган сууну ысытпаңыз. Ар дайым таза жана муздак суу колдонуңуз. Чай кычкылтекти жакшы көрөт жана ал суусундукту жыпар жыттуу жана даамдуу кылат.

Жетиштүү таза эмес сууда жыпар жыттын көпчүлүгү жоголот, андыктан акиташтан арылуу үчүн сууну кайнатуудан мурун чыпкалап алуу керек. Бул жыпар жыттуу бирикмелердин масштаб менен өз ара аракетинен жана чайдын бетинде жабышчаак катмар пайда болушунан сактоого жардам берет.

3. Температура

Суу туура температурага чейин ысыганын текшериңиз. Чайнек кайнаганда, идишке суу куюудан мурун аны 2-3 мүнөт коё туруңуз. Чай салынган баштыктын же бош чайдын үстүнө кайнак суу куюлса, жалбырактары күйүп, даамы толук чыкпай калат. Чай туура демделгенде бардык артыкчылыктарга ээ өтө назик суусундукка айланат.

4. Демдөө

Чайдын үстүнө суу куюп, 5 мүнөт демдеңиз. Бул эң көп кофеин жана антиоксиданттарды бөлүп чыгаруу үчүн жетиштүү. Чайды 30 секунда гана демдесе, чайдан 36 миллиграмм кофеин бөлүнүп чыгып, ал 50 миллиграммга чейин көтөрүлөт.

Чайдын ар бир түрүнүн демдөө жолу бар

Кайл Стюарт популярдуу чайлардын туура температурасы жана демдөө узактыгы боюнча көрсөтмөлөрдү берет.

Ак чай. Бул эң назик сорт. Демек, аны куюу бир топ убакытты талап кылат (5-6 мүнөттөн). Даамы өтө жумшак болгондуктан, жыпар жыттын өнүгүшү дагы узак убакытка созулат. Стюарт бул чайды 85 ° С температурада демдөөнү сунуштайт.

Көк чай. Суу 77 ° Cге чейин ысытылышы керек. Антиоксидант касиеттеринин көрүнүшү үчүн чайды 3-4 мүнөт демдешет. Жапон жашыл чайына келсек, анын жалбырактары 74 ° C температурада бууланып, 1-3 мүнөт демделет.

Кара чай. Анын өзгөчө даамы бар, ага байланыштуу чай эртең мененки суусундук деп эсептелет. «Бул чындыгында ойготот» дейт Стюарт. Демдөө үчүн кайнатылган суу жана 3-5 мүнөт керек. Кимдир бирөө суусундукка бир аз сүт же каймак кошконду жакшы көрөт.

Чөп чай. Ден-соолукка пайдалуу чай ичүү үчүн көптөгөн гүлдөр жана чөптөр, анын ичинде антиоксиданттар колдонулат.

Чөптөрдүн түрлөрү абдан көп жана алардын ар биринин даамы өзгөчө болгондуктан, аны демдөө боюнча толук көрсөтмөлөрдү берүү кыйын. Бирок жалпысынан чөптөрдү майдаланган түрүндө сатып алышса, анда жөн гана кайнатылган сууну колдонуу керек.

Пикир калтырыңыз

Leave a Reply

Сиздин e-mail дарегиңиз жарыяланбайт. Сөзсүз толтурулушу керек болгон боштуктар мындай белгиленген: *

Copyright © 2017 Maral FM